Cei care au incercat in trecut sa instaleze un sistem de operare Windows pe un computer stiu ce presupunea acest proces in cazul versiunilor anterioare, precum Windows XP.
In prezent este insa mai simplu sa parcurgem acei pasi, caci ei au fost simplificati si interfata a devenit mai intuitiva.
Instalarea difera insa de la o versiune la alta, fiecare avand elemente distincte. In esenta insa, pasii ar fi cam aceeasi.
Instalare Windows – Etape
In primul rand, pentru Windows 10, de exemplu, trebuie sa se verifice compatibilitatea acestuia cu partea hardware. Pentru a putea fi instalat, acest sistem necesita procesor de 1 GHz (minim), placa grafica cu suport Microsoft DirectX 9 și driver WDDM. Pentru versiunea pe 32 de biti sunt necesari 1GO de RAM si 16 GO spatiu pe disc, iar pentru versiunea pe 64 de biti sunt necesari 2GO de RAM si 20 GO spatiu pe disc. In plus, este necesar un cont Microsoft si conexiune la internet.
Windows-ul poate fi instalat atat de pe un suport DVD cat si de un USB, cu atat mai mult cu cat majoritatea laptopurilor nu mai sunt dotate cu unitati optice.
La pornirea computerului memoria externa trebuie sa fie conectata si se va selecta optiunea de boot-are. Prima fereastra afisata ne va solicita cateva date: limba de utilizare, tara si tipul de tastatura.
Dupa acceptarea Termenilor si Conditiilor trebuie selectat modul in care se doreste realizarea instalarii: prin Upgrade sau Custom. Recomandata este versiunea a doua, fiind mult mai sigura si mai solida. Urmeaza crearea partitiilor, fie ca se opteaza pentru una singura, fie ca se doreste crearea mai multora. In general este bine sa sa creeze doua astfel de partitii, una – C – dedicata sistemului de operare, si o alta – D – pentru pastrarea datelor personale.
Dupa crearea acestora urmeaza efectiv instalarea sistemului de operarare, operatiune ce poate dura de la cateva minute la cel mult o ora, in functie de performantele laptopului sau ale desktopului.
La final, in cazul instalarii sistemului Windows 7 nu mai este necesara decat crearea unui cont de utilizator.
Pentru Windows 10 este necesar contul de Microsoft si sincronizarea acestuia. Exista o serie de setari initiale, care pot fi lasate ca atare sau pot fi customizate in fucntie de preferinte. Modificarea lor este benefica si recomandata.
Instalare Windows pe un computer nu mai este asadar o activitate foarte complicata, insa necesita putin timp si pricepere. Exista insa mereu si varianta de a apela la un service specializat care sa faca instalarea de Windows pe calculator sau pe laptopul vostru.