Karateka for iOS

In acest moment, gamerii de scoala veche isi vor aminti foarte bine de Karateka. Jocul creat de Jordan Mechner, cel care avea sa isi puna amprenta mai tarziu si pe Prince of Persia. Intr-un top al popularitatii, Karateka ar fi unul dintre cele mai populare jocuri pe 8 biti din toate timpurile.

Cu 28 de ani in urma, primul joc a debutat pe un Apple II, dezvoltatorul sau initial, impreuna cu o mica echipa care a creat versiuni pentru Xbox, PS3, PC si iOS. Jocul are la baza aceeasi premisa ca si originalul, capitolele la care s-a lucrat intens fiind ritmul actiunii si aspectul vizual.

Povestea jocului Karateka

In Karateka, Printesa Mariko este rapita si tinuta captiva de catre imparatul Akuma. Jucatorii iau rolul unuia dintre cei trei pretendenti: True Love, un calugar nobil si o bruta de temut. Incepi ca True Love, insa daca esti invins de catre garzile lui AKuma, vei continua ca si calugar, pentru ca in cele din urma sa imbraci straiele brutei. In cazul in care esti invins de trei ori la rand, GAME OVER. In functie de personajul pe care il manuiti cu ajutorul tastelor, veti avea parte de unul dintre cele trei finaluri.

Adaugarea altor doua personaje, caz in care ne regasim, reprezinta o abatere de la jocul original. De asemenea, ca mai toate jocurile pe 8 biti ale vremurilor respective, varianta originala a jocului nu a avut puncte de control si trebuia jucat de la inceput pana la sfarsit. Cele doua noi personaje dispun, la randul lor, de finaluri diferite.

Gameplay Karateka

Originalul Karateka a fost realizat in 2D, iar majoritatea miscarilor se realizau prin intermediul D-Padului. Karateka pentru iOS a fost creat in 3D si va trebui sa mentineti apasat ecranul pentru a directiona jucatorul catre inainte. Odata ce ati ajuns la adversarul dvs, personajul intra automat in pozitia de lupta. In timp ce progresati in joc, inamicii devin din ce in ce mai puternici si acerbi in atacurile lor. Initial, e suficient sa te feresti de unu sau doua atacuri, dar mai tarziu poti avea parte de 5-7 simultan. Daca reusiti sa blocati toate atacurile, sansele de izbanda sunt cu atat mai mari; in caz contrar, daunele vor fi mai reduse. In cazul in care nu reusesti sa te eschivezi de ultimul atac, ai pierdut sansa de a lovi din nou.

Comparativ cu ceea ce intalneam in trecut, noul Karateka este un pic prea usor. In incercarea dezvoltatorilor de a face jocul accesibil pentru mai multi utilizatori, s-a mai pierdut ceva din farmec. Jocul original era cunoscut pentru dificultatea sa; era aproape imposibil de terminat. Karateka pentru iOS, de pilda, cu ceva indemanare, poate fi terminat in cel mult jumatate de ora.

Datorita graficii 3D, Karateka este cu totul si cu totul schimbat fata de varianta initiala. Cu toate acestea insa, efectele vizuale nu sunt deosebit de spectaculoase. De asemenea, jocul nu poate rula pe iPad Retina Display si iPhone 5, ceea ce este pur si simplu de neiertat pentru o aplicatie lansata in luna decembrie a anului 2012. Coloana sonora, in schimb, este destul de reusita. Muzica orientala creata de catre Christopher Tin se sincronizeaza perfect cu miscarile tale si completeaza perfect actiunea; chiar si efectele sonore ale loviturilor si pumnilor sunt foarte puternice. Nu avem parte de dialoguri in intregul joc, dar nici nu veti simti lipsa lor.

Verdict

Originalul Karateka este un clasic din urmatoarele motive: dispunea de un gameplay uimitor, simplu in teorie, dar foarte dificil de executat. Combinat cu o poveste buna si animatii realiste (pentru anii respectivi), acesta s-a dovedit a fi o reusita din toate punctele de vedere. Remake-ul din 2012 pluseaza la capitolul audio-vizual, dar schiopata la altele, esentiale pe alocuri. In schimbul celor 3$ pe care va trebui sa ii scoateti din buzunare, Karateka pentru iOS este mult prea scurt si prea repetitiv pentru a fi jucat mai mult de cateva ori.

Comentarii

Leave a reply

DigiArena.ro
Logo