HTC One X aduce cu sine cel mai bun procesor existent pe piata smartphoneurilor, un display HD si un sasiu sublim de subtire, semn ca taiwanezii doresc sa reediteze succesul purtat odata de modelul Desire. Un smartphone care m-a intrigat pentru o vreme – ruleaza gratie unui procesor quad core (Tegra 3 de la Nvidia) si ca bonus primim unul dintr cele mai mari ecrane intalnite vreodata pe orice model HTC, excluzandu-l aici pe giganticul Titan.
E clar inca de la bun inceput ce vrea sa realizeze producatorul prin nasterea lui One X, si anume stergerea ideei conform careia HTC a fost semnatarul unor copii mai mult sau mai putin inspirate. Totul este impachetat foarte frumos, iar mie nu imi mai ramane decat sa ma declar incantat de aceasta noua abordare a producatorului taiwanez. Inutil sa mai spun ca ruleaza pe versiunea Ice Cream Sandwich de Android (stimulat de Android 4.0.4 si Sense 4.1), per total un gadget care duce HTC la nivelul urmator.
Astfel ajungem la partea de design, care pe mine unul ma incanta la culme. De-a lungul anilor, putem observa cum telefoanele HTC s-au indreptat spre un design elegant, One X fiind practic piscul tehnologiilor inglobate de ingineri intr-un device atat de subtire si de atragator totodata. Trendul unibody a functionat si in cazul sau, insotit desigur de liniile netede care te obliga sa il scoti in public ori de cate ori ai ocazia.
Cu toate acestea, daca nu te numeri printre fanii telefoanelor cu un display generos, cred ca ar fi indicat sa iti indrepti pasii catre HTC One S. Altfel, cu cei 4.7 inchi ai sai in diagonala, display HD si un sasiu care nu trece de 9mm (8.9mm, conform specificatiilor), iti spun inca de pe acum ca vei atinge culmile extazului cand voi asterne aici faptul ca aceste dispozitiv se foloseste de tehnologia Super IPS LCD 2! Comparativ cu Super AMOLED-ul propus de Samsung, acesta nu impresioneaza la reproducerea culorilor vii, in schimb e ideal pentru jocuri si filme.
Nu o sa insir aici argumentele pro si contra intre OLED si LCD. Consider ca e suficient sa spun ca e o simpla chestiune de gust, de a alege intre raporturi de contrast imbunatatite sau o reproduce mai vie, realistica a culorilor. In opinia mea, ambele sunt excelente, iar HTC One X nu dezamageste sub nicio forma. Asemeni lui Samsung Galaxy Nexus, are o densitate a pixelilor (claritate ecran, pentru cei nefamiliarizati cu termenii) care rivalizeaza cu iPhone 4S, insa ecranul ramane cu peste 1″ mai mare decat produsul celor de la Apple.
O chestie de gust ramane si restul caracteristicilor care tin de design, motiv pentru care o sa debordez de subiectivism in randurile urmatoare. Personal, am tinut in mana atat un iPhone 4S, cat si un Samsung Galaxy S3, de aceea tin sa va spun ca este foarte usor pentru dimensiunile sale (doar 130g!); mai greu decat S2 (cu peste 10g), insa mai usor decat relativ nou lansatul S3.
In rest, vorbim de un smartphone cu un design minimal. Spre deosebire de Samsung Galaxy Nexus, ne sunt oferite cateva butoane touch – cele din fata. Un buton volume rocker pe partea dreapta, butonul Power pe partea de sus, insotit de un jack standard 3.5mm pentru casti si un slot microUSB pe partea stanga. Pe scurt, avem un smartphone minimalist. Lipseste din toata aceasta schema slotul pentru carduri microSD, fapt ingrijorator pentru cei care stocheaza filme in format HD pe telefoanele lor. Eu insa, nu am urmarit aproape niciodata un film intreg pe smartphone, asa ca nu voi da One X pe iPhone (memorie interna One X 32 GB, fata de 64 cat are iPhone 4S) ever. In plus, sistemul Android mi-a ramas in sange. E greu sa renunt atat de subit la el :).
Un nou punct forte al modelului HTC One X ar fi camera foto/ video dotata cu un senzor de 8MP, care reuseste sa surprinda fotografii de cea mai inalta calitate. L-am testat eu insumi pe timp de noapte, in panorama mode, etc si pot spune ca s-a descurcat de minune.
Pro
– sasiu SLIM;
– grafica superba;
– procesor puternic;
– Dropbox,
– camera foto/ video;
– imbunatatiri Beats Audio si music player;
– imbunatatirea butonului de blocare ecran, browser rapid de internet.
Contra
– autonomia bateriei;
– GPU 12 core;
– 32 GB memorie interna;
Il gasiti si in Altex, cu mentiunea ca nu riscati nimic achizitionandu-l de aici, din moment ce dealerul autorizat va ofera de 2X diferenta in caz ca gasiti in alta parte un pret mai bun (dacă găsești în altă parte un produs mai ieftin, primești dublul diferenței sub forma de voucher valoric).